Pages

Thursday, 3 May 2012

Bersih 3.0 dan hala tuju kita







Tanggal 28 April 2012 kita dikejutkan dengan satu titik hitam yang berlaku dalam negara kita.
Perhimpunan bersih 3.0 telah membuka mata banyak pihak terhadap konflik tersebut.
Biarpun dah berberapa hari bersih 3.0 tamat namun masih lagi hangat diperkatakan sama ada di kedai kopi,tempat kerja,sekolah,universiti bahkan di laman sesawang sekalipun.
Berpuluh2 blog tercipta hanya untuk menceritakan tentang bersih ni.
Group2 dan pages kat facebook juga di cipta untuk masing2 menyatakan pendirian dan pendapat mereka terhadap bersih 3.0.
Apa istimewanya bersih 3.0 ni?
Sehinggakan ramai di antara kita bergaduh sesama sendiri malah dalam kalangan kawan rapat sekalipun.
Penulis pun kadang2 terpikir adakah rakyat kita khususnya memang gemarkan berita panas dan sensasi?Sama seperti kisah panas artis2 hiburan?
Apa pun jawapannya bersih 3.0 telah memberi satu impak yang kuat kepada landskap politik semasa negara.
Pada pendapat penulis tiada gunanya isu ini di panjangkan kerana ianya sudah berlalu.
Tiada gunanya kita bergaduh sesama kita dalam menyatakan pendirian kita kerana ianya lebih memburukkan keadaan.
Dalam kita mengutuk polis,bersih,kerajaan,pembangkang,lebih baik kita ambil cermin dan cermin diri kita dulu sebelum kita mengutuk orang lain.
Tanya soalan ini pada diri kita.
Adakah kita benar memperjuangkan apa yang kita katakan?
Adakah kita lebih baik daripada  orang yang kita tuduh kejam dan tidak berperikemanusian?
Jika semua soalan ini mengatakan kita sama sahaja,maka kita tidak mencapai apa-apa pun.
Lebih baik kita bangunkan dan ubah diri kita terlebih dahulu.Dengan cara ini baru kita boleh ubah dan bangunkan apa yang kita hendak ubah dan apa yang kita hendak bangunkan.
Belajar rajin sampai dapat phD,lepas tu jadi la menteri ke,senator ke,lepastu ubahlah apa yang kita hendak ubahkan.
Setakat sibuk ambil tahu hal yang remeh temeh sehingga mengabaikan tanggungjawab terhadap diri sendiri bukanlah satu tindakan orang yang bijak.
Sebabnya?bila semua ni berakhir,akhirnya nilai lah semula diri kita,Apa yang kita dapat melalui perjuangan ni?
Jawapannya pasti adalah NOTHING.

psst : bagi yang pernah menonton filem the adjustment bureau pasti teringat tentang dialog ni bila david norris (lakonan matt damon) bertanya soalan kepada agen biro perubahan tentang kehendak bebas :

David Norris: What ever happened to Free Will? 
Thompson: We actually tried Free Will before. After taking you from hunting and gathering to the height of the Roman Empire we stepped back to see how you'd do on your own. You gave us the Dark Ages for five centuries... until finally we decided we should come back in. The Chairman thought maybe we just needed to do a better job of teaching you how to ride a bike before taking the training wheels off again. So we gave you the Renaissance, the Enlightenment, the Scientific Revolution. For six hundred years we taught you to control your impulses with reason, then in 1910 we stepped back. Within fifty years, you'd brought us World War I, the Depression, Fascism, the Holocaust and capped it off by bringing the entire planet to the brink of destruction in the Cuban Missile Crisis. At that point a decision was taken to step back in again before you did something that even we couldn't fix. You don't have free will, David. You have the appearance of free will. 



7 comments:

  1. Tau tak pe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masing2 terlalu mengikut perasaan,tanpa mengira sebab dan akibatnya

      Delete
  2. tulis lagi bro... btw done follow - Noob

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..saya dah follow awak juga :)

      Delete
  3. thnx 4 following my blog..(",)

    ReplyDelete
  4. Good article bro... job well done...

    ReplyDelete
  5. eh kasik clear lah sia[pa empunya BLOG ni..kalau stkt tulis sembrono tp takut dgn bayang2 sendirik kenapa..ckp xbelah mana2 parti..mmg layaklah anda ni digelar PENCACAI tulen lagi sejati..

    ReplyDelete